onsdag 6. april 2011

Nøtteknekkern


I går mistet 4 geitebukker bjellene sine.
Dyrlegens umiddelbare reaksjon når jeg kom med ønske om å få utført dette var : ' koffør i all verden ska du gjærra DET !?' (underforstått at geitebukker er noe herk,som vi ikke 'samler' på. De fleste av de som holder geit for melk/osteproduksjon,avliver bukkene ved fødsel,for det er lite kostnadseffektivt å fôre et dyr som ikke produserer melk.

Formålet med vårt dyrehold er ikke matproduksjon,men å forsøke å få geitene og bukkene til å beite i nærområdet,så vi blir kvitt buskas og krattskog,og på sikt kanskje få litt mindre flått.



Selve øvelsen var raskt utført: Først bedøvelse så de ble ganske groggy,lokalbedøvelse i bjellene,og en stor TANG for å klemme av streng og blodårer,det hele tok ca en halvtime fra første sprøytestikk til alle 4 lå strødd rundomkring for å sove av seg den verste rusen.

Geit er litt ømfindtlig for bedøvelse,så man skal passe på at de ikke ligger i sideleie når de er bedøvd. Grunnen til dette er at vomma kan blåse seg opp,og de får noe som kalles 'trommesyke'. I verste fall kan den ese ut så dyret ikke får luft ned i lungene,og kveles... Den ene bukken begynte å få symptomer,og så nesten ut som om han hadde slukt en badeball,men vi berget ham.

 Vi benyttet sjansen til å klippe klovene mens de sov,for det er så mye skrik å gjøre dette når de er våkne. Ikke fordi det er vondt ,men fordi de blir fornærmet og direkte forurettet av å bli holdt fast og 'fiklet' med .

Nå på morgenkvisten var alle ved godt mot,noe bredbent i dansestegene kanskje?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar